Thursday, August 19, 2010

Ramadhan 1431

Ramadhan al-mubarak datang lagi...bulan ramadhan yang lebih sinonim dengan panggilan bulan posa adalah bulan ke sembilan dalam kalendar Islam

Definasi ?
time budak2 dulu seawai umur 7 tahun time aku setat posa(gelarr lmbtnya aku setat) maksud posa turr tak bley makan dan tak bley minum waktu siang.. korek idung idung kerr,berendam dalam air lama2 ka or perkara2 yg bley membantaikan posa aku tatau...
Maksud posa ni sebenarnya menahan diri daripada makan dan minum serta mengawal nafsu dari melakukan perkara2 maksiat dan dalam ertikata lain melatih diri untuk cenderung melakukan perkara2 yang diredhaiNya..ada jugak berpendapat bahawa bulan posa ni mendapat mengukur kematangan seseorang dari segi pengawalan nafsu,mental dan sifa amarah seseorang..wah dah cam motivator dh pn

Faedah dan ganjaran?
Banyak faedah dapat kita perolehi ketika berpuasa selain melatih diri bersikap sabar,shidiq(benar) ,insaf,amanah dan dari sudut sains pulak keindah berpuasa ni dapat mengawal berat badan juga merehatkan organ2 dalaman yang mana selama 11 bulan berfungsi tanpa henti..pada aku sapa yang ingin menurunkan berat badan inilah masanya tambah pulak ngan sunat terawih 20 rakaat insyaAllah berat badan anda dapat dikawal tapi pastikan larr time berbuka turr tak larr melahap cam sepuloh ari tak makan..time budak2 dulu yang aku tau setiap sehari posa dapat singget dan kalau cukop 30ari bapak aku akan genapkan jadi RM50 tapi haram tak penah cukop..

Daripada Abu Said al-Khudri, katanya, Rasulullah bersabda: “Tidak seorang pun daripada hamba Allah yang berpuasa sehari dengan niat kerana Allah, melainkan akan Allah jauhkan mukanya daripada kepanasan api neraka sejauh perjalanan 70 tahun lamanya.”

Semoga kita sama2 dapat menjalani ibadah posa ni dan doa2 kita dimakbulkan Allah..suatu benda yang paling suka bila tiba bulan posa ni ,time ni tak kira larr anda seorang Engineer,Polis,Manager, Lawyer or pengawal keselamatan anda akan pasti merasa perasaan yang sama iaitu LAPAR..sebenarnya Allah nak bagitau kat kita semua bahawa kita semua sama ja bezanya cuma amalan kita <-- dah cam lirik lagu Yantzen pulak

Yang lemah dari aku, yang baek hanyalah dari Allah s.w.t

10 comments:

john bert said...

wah..mcm ustaz la bro..haha..slmt berpose..

shazruls said...

hahaha ..ustaz plak, enjin sejuk payah setat kot

cik GULA-gULA said...

bro..
selamat berpose,
sng2 dtg la kl

shazruls said...

sy akan datang ke majlis kamoo jgn risau

lumut said...

hehehe...slamat berpuasa bro...

ungu luna said...

*gelak-gelak ja baca abah bagi singgit sari posa* :P

L I K E .

shazruls said...

>lumut: slmat berpuasa utk awak jugak

>ungulunamaya: hehehe ..time turr singget turr besag woooo

Wanie-san said...

hanyati puasa bukan saja tahan lapar dan dahaga tapi menahan dari hawa nafsu nak mengata, mengutuk..byk2 kan ibadat..hehe

HEROICzero said...

Assalamualaikum ya ustaz shazruls,

gambar profile fesbuk tuh, bukan terjun time bulan pose kan?

haha!

=)

shazruls said...

hahaha...alamak kantoi...slmt berpuasa bro