Thursday, March 4, 2010

adegan2 yang seronok kita dengar...

Coretan kali ini mengisahkan adegan2 yang bangang tapi sebenarnya boleh dielak kalau menggunakan tatabahasa yang betul or mereka2 itu memang bangang...hihihik

Adegan 1
Cerita ni berkisar time aku dapat tawaran kerja kat salah sebuah syarikat swasta. Sebagai syarat aku perlu menjalani ujian kesihatan(medical check-up) untuk memastikan beliau betul2 fits for service...

Setelah proses saringan,blood test,vacuum test and ntahapapa test tur aku kendian dibawa untuk consultation ngan doktor plak..ni kira final test larr

Doktor: ok semua ujian nampaknya ok cuma paru-paru ni tak berapa ok larr

Aku: kritikal kerr doktor?

Doktor: tak larr kritikal ,cuma nampak asap banyak sangat.Awak ni merokok ker?

Aku: ya doktor

Doktor: sekali hisap berapa batang?

Aku: sekali isap sebatang larr doktor mana boleh 2-3batang sekali..hehehe

Doktor: ok awak boleh keluar...(muka merah padam menahan kebenggangan)


Adegan 2

Ni lak cerita kawan aku(Iqbal),suatu ketika beliau nak antaq barang melalui pos .
setelah ditimbang dan disukat barangan yang nak diposkan turr

Kerani Pos: nak antar kat mana barang ni

Iqbal : Brunei kak (panggil kakak jerr<--konon nak mesra2an)

Kerani Pos: barang ni berat ni,setem yang incik guna ni tak cukop kena tambah lagi

Iqbal: kenapa kak kalau tambah setem boleh jadi ringan kerr?

Kerani Pos: ???!!


Adegan 3

Seperti korang sedia maklum aku dah pon kehilangan dua bijik motosikal.Ketika motosikal yang kedua aku hilang turr salah sorang teman aku mempelawa aku pergi berjumpa 'Bomoh'.

Rifa: hang ni memang kena badi larr,asyik beli moto baru ja ilang..ari turr 2 bulan kali ni dua minggu ja..

Aku: tatau larr ,pasai pa depa suka sangat kebas harta aku ..hrrmmm

Rifa: Lani apakata kita pi jupa bomoh kita bagi depa turr panas sket ..

Aku: hang merepek aiih..biaq pi arr lagipon aku dah wat report polis dah pon.

Rifa: ala jom arr..aku ada kenai bomoh ni,dia terel ooowh..Pak Lazim nama dia

Aku bab bomoh2 ni memang tak percaya pon,tapi kekerapan desakan kawan aku turr aku layan jerr nak ati katakan.. Dipendekkan cerita aku pon dibawa jupa Pak Lazim ni..Umah dia tak larr menggerunkan cam dalam cerita2 seram kat TV turr,elok ja ..Tika memasuki umah tersebut ku diperlihatkan sorang laki yang berumur duduk diruang tamu sambil memakai Rayban(ori turr).mungkin sedang menunggu kedatangan kami kot..

Rifa: Assalamualaikum Pak Lazim..ni saya bawa kawan ni

Pak Lazim: waalaikumussalam...hah hang bawak kawan,apa cerita?

Rifa: ni dia baru ilang moto,tolong tengok2 apa bley ejas bagi..

Pak Lazim: sat na...(mendiamkan diri seketika),anak ni ilang moto kan?

Aku: ya pak cik

Pak Lazim: lani camni...hang sediakan rm1500 inyaAllah boley setel

Aku: Rm1500 ??!!awat psai pa ?(kehairanan)

Pak Lazim: Ex5 aku turr second model,elok lagi tapi ada larr calar balar sket..biasa arr moto lama...


haram tul upanya depa bawak aku pi beli moto second hand bukannya jupa bomoh..wakenabeb!!

25 comments:

Fhad said...

hahaha mmg x boley blah pak lazim tuhhh.. ampess..

norfaridahanum said...

siot..pak lazim pun pakat skalik r tuh.haha!

enuLwanie said...

hahaha..first time abg wat entri yg kelakar abis...wanie rs la..

kuikuikui

shazruls said...

-->fhad: dajjei depa pekena aku...

-->anum: mmg mereka berpakat mengenakan saya..siot tul

-->wanie: kelakar kerr..wakakaka..insyaAllah kalau ada Raja Lawak tahun depan abg try...

e. indah said...

aiiikk ...bila motor lu ilang ? motor yg baru tue...??

wahhh sadis, mcm manakah itu bleh berlaku ?

sabar yek ...

shazruls said...

sebelum ni wa penah pkai moto honda wave125 kaler merah(dua2 bijik kaler merah)...ilang dlm bulan oct tahun lepas dan bulan mac 3tahun lepas..mmg sadis gila

Qiha Aziz said...

tu lah. kenakan doktor lagi. kan dah terkena balik dengan "doktor" (pak lazim)

wong ah ian said...

celaka semuanya..hahaha..padan muka hang shazruls..

{lumut} said...

hahahhhaa..
lumut gelak sorang2 kat library neh ha....=)

shazruls said...

-->Qiha: turr pasai,tp kt doktor bukan secara paksa...hehehe

-->ian: dejjai gelak kat aku,tp turr larr hampir pecah perot gak kami gelak lps balik dari umah pak lazim turr..

shazruls said...

-->Lumut: ssshhh...tulong jgn wat bising dalam library..hikhikhk..;p

aLeen aVriL said...

Mcm bangang jer kawan ang si rifa tuh??

Ingt betoi betoi p jumpak bomoh tadi..huhuhu…
So ang dah dapat balik ka moto ang..selalu klu repot pulis pon bukan depa take aksen pon….duk buka fail jer tp bukan wat siasatan pon…huhuhu..
Ke lagu mana pendapat ang…?

Ms.Independant said...

Hahaha.
tiga2 adegan pon lawak giler.

:D

AJ Nismihan said...

pasal doc dengan post tu memang sengal.
tapi betul gak; sesekali bagi sikit dekat depa tuh, baru boleh depa hilang stress sikit.
aku pun nak test pi pekena kan depa lah lepaih nih

pasal moto tuh; takziah lah
nak buat macamana, bukan rejeki hang la kan.kawan aku pun pernah hilang motor baru gak.siap kunci depan belakang tuh.yang dia jumpa (keesokan paginya) hanyalah kesan seretan tayar motor d halaman rumah dan bekas tayar lori. berlaku dekat kajang. sian betul.
tapi bab pak lazim tu memang kurang-lazim berlaku.kira nasib hang baik la ada pengelaman kena macam tuh.gelak skit... he he

meera^da cute..*_* said...

hak hak..kelakar giler...lain kali nak juga kenekan org2 "pandai" nih..baru terasa diri nih pandai sket...

meera^da cute..*_* said...
This comment has been removed by the author.
enuLwanie said...

abg nk masuk raja lawak.
nnt wanie suh group dgn taja meet uncle hussain ek.
jd pasangan kembar.
siyes nnt gempak!

hahahahhhaahahahhahaa

shazruls said...

-->aleen: mmg xdapat dh,ttg siasatan polis turr -->kita leh report ja larr nk dpt turr payah itu tandanya polis kekurangan anggota..

-->ms.indie: hehehe..bila terkenang kisah turr mmg lawak..

shazruls said...

-->AJ Nismihan:hahahah...moto aku yg kedua pon sama cm cita member hg,moto siap kunci depa belakang..ghaib cmtu ja

-->meera: ya larr...tp time turr tak disengajakan

shazruls said...

-->wanie: klu ngan taja xleh masuk raja lawak ..terus main musik larr..hehehe

oranglidi said...

cmel seh dak tu..

shazruls said...

haha..mmg chumell

Wanie-san said...

hahahaha lawak gile!!!
yg paling lawak tok bomoh 2!!!huhu

shazruls said...

mmg nasib saya larr,dikenakan oleh mereka2 itu

Monkey D Luffy said...

haha. tu ler korang buat sengal
kene ko sengal pak lazim